Eskimo omdat het schuift

Op 21 april 2011 na de uitzending van PowNews viel er heel wat af te twitteren:

Rutger# De NPO en de politiek over de Eskimo omdat het schuift. Een Eskimo deskundige heeft een zeehond opgegeten en het vel is nu zijn jas. Straks!
# Ben zo verkouden als een geadopteerde Eskimo met een kater. Laat ik dan maar snel mijn iglo induiken.
# Zo zwaar gaar persoon op rubriek @ pownieuws de Eskimo omdat het schuift. Zegt die man tegen Rutger, ja zeehonden bontje zwaar illegaal jasje.
# Wonen er mensen op de Zuidpool? En als dat niet is, waar wonen de Eskimo’s dan? # Het is zo koud buiten, ik ga me inpakken als een Eskimo!!

Aanleiding tot dit getwitter was de uitzending van PowNews op 21 april 2011 met het onderwerp De Eskimo omdat het Schuift. PowNews, van de nieuwe omroep PowNed met zijn eigenstijl berichtgeving, kwam hiermee na de rubriek de Neger omdat het moet. Op deze manier besteedt PowNews aandacht aan de regeling dat Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een financiële vergoeding krijgen op het moment dat ze een etnische minderheid in beeld brengen. Overigens staat in de inmiddels van de NPO-website verwijderde nota Monitor Representatie 2010 niet expliciet het woord Eskimo, maar Arctisch. Uit deze nota blijkt dat de NPO daadwerkelijk etniciteit, seksuele voorkeur, sekse en dergelijke voor de statistieken turft en publieke omroepen subsidie krijgen als zij minderheden in beeld brengen.
Na een vergeefse zoektocht naar een Inuk in Nederland, kwam de PowNews-redactie bij Arctic Peoples Alert uit. Ik mocht aan het einde van hun uitzending over dit onderwerp ook mijn zegje doen. Daar had ik natuurlijk ‘nee’ tegen kunnen zeggen. Echter, er zijn al te veel mensen die geen reactie willen geven of het debat uit de weg gaan. Wat je er ook van vindt, een oproep tot respect voor Inuit en kunnen aangeven dat zeehonden door Inuit worden opgegeten, zet toch tot nadenken.

Inuit!
Wellicht is het een vergeefse poging om het woordgebruik en de beeldvorming van Inuit in Nederland bij te stellen. Hollanders eigen doen we daar lacherig over, zoals we dat ook over Friezen doen. Het beeld dat van Inuit bij veel mensen bestaat, is er een van een zeehondenjager met harpoen van een primitieve stam in een iglo. Echter, mede onder invloed van Nederlanders, zijn Inuit moderne mensen met een snel veranderde omgeving, die in huizen wonen, televisie kijken, met geweer jagen, auto of sneeuwscooter rijden, kinderen computerspelletje spelen, maar nog steeds sociaaleconomisch afhankelijk van jacht op onder meer zeehonden.
De Inuit Circumpolar Council heeft in oktober 2011 in een resolutie aangenomen waarin zij nadrukkelijk oproept om in wetenschappelijke en andere documenten de naam Inuit te gebruiken. Zelfs voor historische namen als paleo-Inuit in plaats van paleo-Eskimo.
Net zoals 16 miljoen Nederlanders elk een eigen mening hebben, hebben ook 155.000 Inuit elk een eigen opvatten. In dit geval over al dan niet het gebruik van de naam Eskimo’s of Inuit. Echter, het gaat niet aan dat wij dat over nemen en de naam Eskimo blijven gebruiken. Een Inuk mag zich best Eskimo noemen zoals een Nederlander zichzelf Hollander of kaaskop mag noemen. Mij mag je een Hollander noemen, want ook dat ben ik. Kaaskop accepteer ik niet. Respect voor (inheemse Arctische) volken, zoals Inuit, daar draait het om!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s