Plaattektoniek rondom Antarctica – Imakalezing

31 oktober 2011 - Imaka-lezing - GroningenPlaattektoniek rondom Antarctica
25 januari 2016
Imakalezing door: Tom J.A. Reijers
Arctisch Centrum / Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) / 9718 CW Groningen
19:30 uur. Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot.
Toegang: € 2,00, studenten € 1,- (inclusief koffie en thee).
Reijers_docent_web_2013
Door de geïsoleerde ligging van Antarctica en de beperkte toegankelijkheid ervan duurde het lang voor de plaattektoniek van dit continent enigszins bekend werd. Het onderzoek gaat nog steeds door. De stand van zaken van de huidige kennis wordt in deze lezing gepresenteerd.
Het op twee na kleinste en enige onbewoonde (red. ?) continent Antarctica is staatkundige niet verdeeld. Over de ligging ervan werd al vroeg gespeculeerd. Het is in de 16e eeuw vermoedelijk voor het eerst waargenomen (door een Nederlander) en pas vanaf eind 19e eeuw verkend. De geografie ervan is geleidelijk aan beter bekend geworden. De laatste decennia is het gebied beperkt open voor toerisme. Wereldwijd is afgesproken dat er geen exploitatie van grondstoffen zal plaatsvinden, minstens tot 2048. Verdere verkenning van Antarctica werd een van de doelstellingen van het Internationale Geofysische jaar 1957- 58. Een andere doelstelling was het verkennen van de zeebodem die toen nog grotendeels onbekend was. Uit dat laatste kwam het fenomeen “plaattektoniek” voort, nu wereldwijd bevestigd. Door de geïsoleerde ligging van Antarctica en de beperkte toegankelijkheid ervan duurde het lang voor de plaattektoniek van dit continent enigszins bekend werd. Het onderzoek gaat nog steeds door. De stand van zaken van de huidige kennis wordt in deze lezing gepresenteerd.
Tom Reijers heeft als geoloog en als reis- en expeditiebegeleider alle werelddelen bezocht en in veel landen gewoond. Tijdens zijn loopbaan bij Shell International was hij werkzaam als exploratie- en research geoloog; hij was ook docent aardwetenschappen. Hij was actief betrokken bij onderzoek naar en oliewinning in de noordelijke Noordzee, Noord-Canada.

Agenda Imaka lezingen 2016:
29 februari 2016: scriptie-presentatie door drie studenten van de minor Arctische en Antarctische Studies.
21 maart 2016: Onderzoek naar drieteenstrandlopers door
Jeroen Reneerkens.
25 april 2016: Leven onder het ijs (werktitel) door Fokje Schaafsma.
30 mei 2016: Inuit buiten de Arctis door
Tekke Terpstra (onder voorbehoud)
juni 2016: Bezoek aan het depot van het Universiteitsmuseum (onder voorbehoud).

Bewerkt: 18.01.2016