Canadese Teerzanden

Foto: Shaughn Butts, Edmonton Journal

30 september 2013, Amsterdam. Info-avond over Canada’s bloody oil
Aanmelden bij de servicelijn van Milieudefensie: servicelijn@milieudefensie.nl of T.: 020 6262620
Voormalig leider George Poitras (Mikisew Cree First Nation) is te gast bij Milieudefensie en zal vertellen over de strijd van zijn volk tegen bedrijven als Shell, die in Canada olie uit teerzand winnen.
Chief George Poitras: “People deserve to know the life and death impacts of the tar sands. Your oil companies and banks are some of the biggest players.

Winning van olie uit teerzand is een ramp. Waar teerzand is afgegraven blijven desolate vlaktes en grote meren met afvalwater achter. In Canada is de productie van teerzandolie al na de oliecrisis van 1973 begonnen. Daar bevindt zich de op een na grootste teerzandolieafzetting met een oppervlakte groter dan Engeland. In Europa woedt een politieke strijd over het tegenhouden van teerzandolie. Milieudefensie oefent druk uit op politici omdat de Nederlandse regering de belangen van Shell en andere oliebedrijven voorop stelt. Geert Ritsema campagneleider Energie en Grondstoffen gaat dieper in op de Europese strijd tegen teerzand.
Ook op het programma staat een korte film van Milieudefensie en Friends of the Earth: ‘Tar sands – to the ends of the earth‘ over teerzand op Madagaskar.

Athabasca rivier, Alberta. Foto©David Dodge/The Pembina Institute