Rusland stuurt marineschepen naar Noordpoolgebied

Moskou, 15 september 2013. De Russische Federatie heeft voor het eerst in 20 jaar weer marine-schepen naar de wateren rond de Noordpool gestuurd. Een vloot-eenheid rond het zware door kernenergie aangedreven slagschip Pjotr Weliki is bij de Nieuw-Siberische Eilanden gearriveerd. Dat heeft viceminister van Defensie Arkadi Bachtin in Moskou verklaard: “We zijn voor altijd naar de Arctische wateren teruggekeerd. Voortaan zal de Noordvloot in het gebied rond Frans Jozefland ten noordoosten van Spitsbergen, ten westen van de eilandengroep Severnaja Zemlja en ten noorden van Nova Zembla en de Barentszzee kruisen.”
Eerder hebben de Verenigde Staten en Canada hun militaire activiteiten in hun deel van het Noordpoolgebied opgevoerd. De terugkeer naar de militaire aanwezigheid, die ook als kustwacht dient, is de eerste fase van de door president Vladimir Poetin verordende ontwikkeling van de zeewegen. Een noodzakelijke ontwikkeling gezien het toenemende scheepvaartverkeer in de Noordwestelijke Doorvaart. Na de ontbinding van de Sovjetunie in 1991 zette Moskou de arctische patrouilles stop.
De Nieuw-Siberische eilanden zijn te verdelen in: Anzjoe-eilanden (noorden), Ljachovski-eilanden (zuiden) en de Long-eilanden (oosten).
Bron: Belga/de Morgen.
www.demorgen.be