Drumceremonie 2013 – Den Haag

13 september 2013. In het kader van de Two Row Wampum campaign namen Oren Lyons (faithkeeper Onondaga), Kenneth Deer (Mohawk) en Joe Deom (Mohawk) deel aan de drumceremonie in Den Haag, waarbij bijzondere aandacht was voor het 400 jaar oude vriendschapsverdrag tussen Nederland en Haudenosaunee (confederatie van Six Nations: Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca en Tuscarora).

Oren Lyons bood de Nederlandse mensenrechtenambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Lionel Veer, een replica aan van het verdrag met Nederland, de Two Row Wampum om hiermee te herinneren aan de vriendschap (en afspraken) tussen onze naties. Veer verwelkomd Lyons, Deer en Deom in Nederland en bood hen namens de Nederlandse regering een zilveren pen als een teken van vriendschap. Sinds 2010 vraagt het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken op 13 september met een drumceremonie gezamenlijk om aandacht van de Nederlandse regering en politiek voor het naleven van de VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken.
Op 13 september 2007 werd deze verklaring na ruim 20 jaar onderhandelen aangenomen door de Verenigde Naties. Wereldwijd worden de rechten van inheemse volken echter nog steeds ernstig geschonden. Het samenwerkingsverband bestaat uit Nederlandse organisaties die zich inzetten voor het naleven van de rechten van inheemse volken.
honorthetworow.org/two-row-honored-in-netherlands/
honorthetworow.org/declaration/

www.samenwerkingsverbandinheemsevolken.nl