arctica 32 – Geen zelfstandig voetballand

Groenland mag voorlopig geen lid van de Wereldvoetbalbond FIFA worden.

FIFA-president Sepp Blatter, heeft dat na afloop van zijn bezoek aan Groenland in september 2010 gemeld. “Volgens onze toelatingseisen moet men een onafhankelijke staat zijn die door de internationale gemeenschap, in casu de Verenigde Naties (VN), is erkend om aan te sluiten bij de FIFA”, aldus Blatter. Deze uitspraak is in tegenspraak met eerder beleid van de FIFA. Onder de 208 leden van de Wereldvoetbalbond bevinden zich heel wat landen die niet volledig onafhankelijk zijn en geen lid zijn van de VN. Het meest sprekende voorbeeld zijn de Faeröer. Deze eilanden hebben als autonoom gebied ten opzichte van het koninkrijk Denemarken dezelfde status als Groenland, maar verkreeg in 1988 het FIFA-lidmaatschap.
Blatter bezocht Qaqortoq (Zuid-Groenland) om het eerste officiële kunstgras-voetbalveld van Groenland te openen. Dit veld is mede gefinancierd door de FIFA. De verwachting was dat Groenland met de ingebruikname van dit veld aan de eisen van de FIFA had voldaan.
Voetbal is op Groenland verreweg de populairste sport. Met ruim 5.000 leden op
een bevolking van ca. 55.000 heeft Groenland het grootste percentage actieve
voetballers ter wereld. “Voetbal is de populairste sport op Groenland. Het is onze grootste wens om straks deel uit te maken van de FIFA, aldus bondsvoorzitter Nuka Kleeman.
De status van de in totaal acht Groenlandse sportbonden is volstrekt willekeurig. Zo mogen Groenlandse badmintonners, handballers, skiërs en taekwondoka’s Groenland wel internationaal vertegenwoordigen. Een beroep tegen de FIFA-beslissing is niet mogelijk. Dat zou alleen kunnen bij het Internationaal Olympisch Comité, maar ook deze overkoepelende organisatie erkent Groenland niet als onafhankelijk lid.
Marnix Koolhaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s