Noorwegen blijft in Noordpoolgebied boren

Noorwegen is niet onder de indruk van een mogelijk Europees moratorium op olieboringen in het Noordpoolgebied. De milieucommissie in het Europees Parlement stemde enkele weken geleden voor een moratorium op olieboringen in het Noordpoolgebied, maar in Oslo maakt dat weinig indruk.
Noorwegen doet proefboringen in de regio, en de Noorse regering ziet geen reden
om daarmee te stoppen.

De EU heeft er helemaal geen jurisdictie’, zegt Per Rune Henriksen, onderminister van Olie en Energie. ‘De Unie mag argumenteren zoveel ze wil, maar het is bijna alsof wij iets zouden zeggen over het gebruik van kamelen in de Sahara.’
In september 2012 kwam een Britse parlementaire commissie nog tot de conclusie dat de praktijk teveel risico’s inhoudt. Omdat de olieboringen enkel mogelijk zijn in de korte zomer, als er relatief weinig ijs is in het gebied, kan een lek op het verkeerde moment bovendien catastrofaal blijken. Als een olielek net voor de harde Arctische winter zou ontstaan, kan het tot de volgende zomer immers onmogelijk zijn om het lek te dichten, aldus de commissie.Bron: IPS, Trouw 4 oktober 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s