Literaire Poolnacht 2012 – Groningen

Literaire Poolnacht / 16 oktober 2012 / 19:30-22:00 uur / Academiegebouw RUG
Broerstraat 5 / 9712 CP Groningen
Toegang: €7.50 (studenten € 5.-) / Aanmelden: http://www.rug.nl/arcticcentre
Voertaal: Engels en Nederlands
 
Groenland is het thema van de tweede Literaire Poolnacht. Journaliste en schrijfster Joyce Roodnat gaat ook deze keer op zoek naar de Arctische passie bij auteurs als Katti Frederiksen (Groenland) en Kim Leine (Denemarken). Dichter Remco Ekkers (Nederland) zal vertellen over zijn onlangs gemaakte reis naar Groenland. Het grote succes van de Literaire Poolnacht 2010 is de reden voor het Arctisch Centrum en de afdeling Scandinavische Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen om de Literaire Poolnacht 2012 te organiseren.
Hoe ziet en beschrijft een Inuk/Groenlander haar eigen land? Hoe kijkt een Nederlandse dichter en Groenland-reiziger naar het eiland? Hoe ervaart een schrijver en rijksgenoot uit Denemarken het land? Voor de één is het thuis, voor de ander een reisbestemming. De voordrachten inclusief vertalingen zullen worden afgewisseld door korte interviews met de auteurs. Het belooft een avond vol literaire rillingen te worden.
Joyce Roodnat (1955), journaliste en schrijfster is ook
deze avond de gespreksleider. In 2005 publiceerde zij haar roman Sterrenschot (Uitgeverij Contact) die zich afspeelt op Oost-Groenland tijdens het Internationaal Polair Jaar 1932-1933.
 
 
 
 
Katti Frederiksen (1982) dichteres publiceerde in het
Groenlands de bundel Uummatima kissaa (De warmte van mijn hart). Dit jaar verscheen de dichtbundel 100% Eskimo Inuk (Iperaq.com) met poëzie in het Groenlands en Deens, met vertalingen in het Engels. Frederiksen is tevens werkzaam bij Oqaasileriffik, een organisatie die zich onder meer bezig houdt met onderzoek naar en het vastleggen van de Groenlandse taal. www.oqaasileriffik.gl

Kim Leine
(1961) is in Noorwegen geboren en kwam op 17-jarige leeftijd naar Denemarken. Hij werkte jarenlang in Groenland en schreef drie populaire romans die zich afspelen in Groenland. Zijn laatste roman Profeterne fra Evighedsfjorden (Gyldendal) verscheen dit jaar en verschijnt binnenkort in Nederlandse vertaling. (Foto: Nina Wegner 30.09.2012).
De profeten in de Eeuwigheidsfjord
Kim Leine / Blz.: 528 / Uitgeverij Arbeiderspers (verschijnt oktober 2012)
Vertaald door:  Gerard Cruys / ISBN: 9789029586160 / € 24,95
Remco Ekkers (Bergen, 1941) publiceerde in 2010 zijn
bundel Pinksterbloemen in september (Uitgeverij Kleine Uil). Deze bundel eindigt met het uit 66 terzinen bestaande titelgedicht, dat de neerslag vormt van een reis die hij in augustus 2009 naar Spitsbergen maakte. In 2012 maakte hij een reis naar Groenland waarover hij tijdens de Literaire Poolnacht zal vertellen. Hij schreef ook een aantal gedichten over zijn reis die hij deze avond zal voordragen.
Foto: presentatie 4 juni 2010
 
De Literaire Poolnacht 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlands Letterenfonds, Lektoratsudvalget (Denemarken), Statens Kunstråds Litteraturudvalg (Denemarken) en maakt tevens deel uit van het najaarsprogramma van de Scandinavische Vereniging Groningen en de studieverenigingen Imaka en Nystrøm.