Arctisch zee-ijs smelt tot een nieuw laagterecord

Het zee-ijs in de Noordelijke IJszee krimpt hoogstwaarschijnlijk eind augustus 2012 tot een laagterecord. Dat voorspellen wetenschappers van het U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC), University of Colorado aan de hand van satellietgegevens.
Deze zomer zou het ijs terugtrekken tot minder dan 4 miljoen vierkante kilometer, ‘een ongekende laagte‘, aldus Scambos, hoofdonderzoeker bij het datacenter waar het ijs in het Noordpoolgebied en elders wordt gemonitord. Het vorige record werd in 2007 gevestigd, toen het zee-ijs kromp tot 4,28 miljoen km2. Dat was 23 procent lager dan een eerder record in 2005.
Als het zee-ijs record deze maand wordt gebroken, zou dat ongewoon vroeg in het seizoen zijn; in 2011 was het dieptepunt op 9 september.
Het Antarctische zee-ijs trekt zich iedere zomer terug. Normaal gesproken vertraagt het smelten van het ijs in augustus, maar dit jaar is het versneld. Volgens Scambos zijn dit duidelijke tekenen van klimaatverandering, gestimuleerd door menselijk gedrag, met name de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide. ‘Alles wijst in dezelfde richting: we hebben de aarde warmer gemaakt.
Bron: Trouw (Reuters), 21 augustus 2012.