arctica 32 – Arctic Peoples Alert

Het klinkt vreemd, maar het is goedkoper om Arctica volledig in kleur en iets groter van formaat te drukken. Vandaar dat Arctica er nu luxer uit ziet.
Arctic Peoples Alert nam deel aan de demonstratie Drumceremonie met een Boodschap waarbij wij opriepen tot respect bij het taalgebruik als het om (Arctische) inheemse volken gaat (p 3).
Het Westen legt Groenlanders op hoe zij moeten leven. Deze zomer voerde Greenpeace actie tegen Groenland, omdat het land olie wil winnen (p 5). Groenland wordt niet alleen door Greenpeace dwarsgezeten, maar ook door de EU, en dat steunt Nederland expliciet. Groenland mag niet op walvissen jagen en geen zeehondenproducten verhandelen. Het EU-Hof heeft in een rechtszaak, aangespannen door Inuit-organisaties, het EU-embargo op zeehondenproducten toegestaan (p 7). Verder mag Groenland, na jarenlange onderhandelingen, geen lid van de Internationale Voetbalbond FIFA worden (p 8). Hoe kun je dan volwaardig meedraaien in de wereldeconomie en zelfstandig worden?
Het lijkt of we het erom doen. Doordat het ijs smelt krijgt het Westen makkelijker toegang tot de rijkdommen van het Arctische gebied, zoals olie en gas uit Noord-Rusland en Siberië. Hierdoor is in de Rotterdamse haven nu al 60 % van de olie-activiteiten Russisch! Dit terwijl de Nederlandse regering geen beleid heeft ten aanzien van het Noordpoolgebied en de coördinerende ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt wegbezuinigd.
Zoals begin dit jaar de Bardot Proviant Klub in Amsterdam je overkwam, overkomt je De Poolnacht van Groningen® met een groeiend aantal activiteiten. Arctic Peoples Alert mist in het Poolnachtprogramma aandacht voor inheemse Arctische volken (p 10). In het festivallogo staan pooldieren en een ijsbreker die binnenkort niet meer nodig is, maar geen bewoners van de Arctis.
Nederland heeft een nieuwe ‘groenrechtse’ regering die niet veel op heeft met inheemse volken, milieu en natuur. Kernenergie lijkt niet meer ter discussie te staan, terwijl vergeten wordt dat daarvoor uranium nodig is dat meestal gewonnen wordt op het grondgebied van inheemse volken. Voorgaande regeringen hadden natuurbeheer al onder de verantwoordelijkheid van de minister van Landbouw gebracht. Nu valt het zelfs onder de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zijn natuur en milieu daartoe gedegenereerd? Natuur innoveert zichzelf wel. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal zegt: ‘Ik ga me in het buitenland inzetten voor het behoud van de Nederlandse welvaart, vrijheid en veiligheid.’ Dat belooft niet veel goeds voor inheemse Arctische volken. Govert de Groot

Inhoud Arctica 32 – Najaar 2010
32.1  Arctic Peoples Alert
32.2  Drumceremonie met een Boodschap
32.3  Geen zelfstandig voetballand
32.4  Greenpeace contra Groenland
32.5  Zeehondenarrest EU-Hof
32.6  Shell versus Inũpiat
32.7  Spitsbergen
32.8  Poolkoorts
32.9  De Poolnacht van Groningen
32.10 Nomad: het boek
Geplaatst 11.10.2013. Gewijzigd: 20.11.2013