arctica 32 – Shell versus Inũpiat

Alaska Shell venster 2010 05 kaart-p1aa97jdgh1feslo51dno1hh9r8hShell is deze zomer begonnen met de eerste proefboringen in de Beaufort Zee boven Alaska. In haar magazine Venster van mei/juni 2010 vraagt Shell zich af ‘hoe je de belangen van de Inũpiat Eskimo’s, bultruggen, natuur en een aan olie verslaafde wereld met elkaar in balans brengt’.
Shell zegt dat zij ‘tegenwoordig veel beter inspeelt op de behoefte van de lokale bevolking en geleerd te hebben eerst goed te luisteren.’ Ook wekt Shell de indruk dat de Inũpiat en milieuorganisaties achter de winning van olie staan. Het is maar wat je wil horen.
Inũpiat en milieuorganisaties hebben rechtszaken tegen Shell aangespannen.
Shell heeft bilaterale contracten getekend met verschillende milieu- en natuur-organisaties (door Shell clubs genoemd), zoals IUCN, Wetlands International, Earthwatch, TNC en het Smithsonian Institute. Zij doet voorkomen dat deze organisaties achter de exploratie in de Beaufort Zee en de Chukchi Zee staan. Bij het artikel is een kaartje van Alaska geplaatst. Op dit kaartje ‘annexeert’ Shell een stuk van de territoriale wateren van Canada als oliewingebied. De grens tussen de staat Alaska en Canada loopt op dit kaartje niet naar rechtsboven maar recht naar boven.