Facebook bouwt duurzaam onder de Poolcirkel

4 november 2011. Sociale netwerksite Facebook is van plan onder de poolcirkel in de Zweedse plaats Luleå een groot groen datacentrum te bouwen. Facebook, ’s werelds grootste sociale netwerk, met 600 miljoen leden, kan hier profiteren van de toegang tot duurzame energie en het koude klimaat, wat cruciaal is voor de koeling van servers.
Verder is Luleå uitgekozen vanwege de lage energiekosten, voldoende schone energiebronnen, beschikbaar land, talentvolle medewerkers en ondersteunende bedrijven. Het datacentrum wordt de grootste van Europa en de noordelijkste van haar omvang ter wereld.
In totaal beslaat het datacentrum met drie gebouwen en tienduizenden servers zo’n 84.000 vierkante meter. Het eerste gebouw moet binnen een jaar operationeel zijn en het totale datacentrum is in 2014 klaar. Alle gegevens van Europa, Afrika en het Midden-Oosten worden in het nieuwe serverpark verwerkt.
De reden om in de EU een centrum te bouwen is waarschijnlijk ook dat nieuwe EU-wetgeving het opslaan van persoonlijke gegevens buiten de EU gaat verbieden.
Het energieverbruik in de IT-sector is één van de snelst groeiende ter wereld. De sociale netwerksite wil daarom graag haar ecologische afdruk verminderen. Het energieverbruik van bedrijven als Facebook, Google en Amazon is één van de snelst groeiende ter wereld. In de Verenigde Staten, waar ongeveer 40 procent van alle datacentra van de wereld staan, steeg het elektriciteitsverbruik met bijna 40 procent tijdens de periode van 2007-2010.
Greenpeace probeert Facebook te overtuigen schone energie te gebruiken voor hun datacentra door middel van een “ontvrienden van steenkool” -campagne.
Bron: The Guardian, www.green-it-works.nl