Shell mag van VS bij de noordpool boren

a732d-shellbear_logo_gnthumbOliemaatschappij Shell heeft van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming gekregen voor proefboringen in het Arctisch gebied. Shell wil volgend jaar in de Beaufortzee ten noorden van Alaska proefboringen doen.
De Amerikaanse milieu- en natuurautoriteiten moeten nog akkoord gaan met de plannen van het olieconcern. Shell heeft goede hoop dat alle vergunningen in orde zullen komen. ‘We zijn voorzichtig optimistisch dat we rond deze tijd volgend jaar aan het boren zullen zijn’, aldus een woordvoerder.
Milieuorganisaties en wetenschappers bekijken de plannen voor olieboringen in het Noordpoolgebied met grote argwaan, meldt de krant Los Angeles Times op basis van Canadees onderzoek naar de effecten van boorwerkzaamheden. Het belangrijkste bezwaar tegen de boringen is de mogelijkheid van lekkages, die volgens experts niet of nauwelijks te bestrijden zullen zijn.
Deskundigen stellen dat oliemaatschappijen de risico’s van olieboringen in de ijskoude wateren bagatelliseren. Milieuorganisaties kijken naar juridische manieren om ze tegen te houden. Zij vinden dat de natuur en de lokale bevolking in het gebied in groot gevaar wordt gebracht door de activiteiten van oliemaatschappijen.
Bron: Thinkstock.