Gazprom en TAQA tekenen Memorandum

5 december 2008, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) en Gazprom export maakten de ondertekening bekend van een Memorandum of Understanding, een principe-akkoord, over de voorgenomen samenwerking in de nieuwste en grootste gasopslag van Europa in Nederland: Gasopslag Bergermeer.
TAQA Energy B.V. (namens het consortium van het project Bergermeer Gasopslag, dat verder bestaat uit Energie Beheer Nederland (EBN), Dyas B.V. en Petro-Canada) en Gazprom export, onderdeel van het grootste gasbedrijf in de wereld JSC Gazprom, zijn overeengekomen om een samenwerking op te zetten ten behoeve van de ontwikkeling van de Bergermeer Gasopslag.
Het project is een cruciaal onderdeel van de ambitie van de Nederlandse regering om zich te ontwikkelen tot ‘gasrotonde’ van Noord- en West-Europa.
TAQA, als ‘operator’ van de Gasopslag Bergermeer, bevindt zich momenteel in de eindfase van het technische ontwerp, de vergunningenaanvraagprocedure en het planningsproces om een begin te maken met het ombouwen van het bestaande, leeggeproduceerde Bergermeer-veld tot Europa’s grootste seizoensopslag. Naar verwachting begint de constructie van de Gasopslag Bergermeer in het tweede kwartaal van 2009 en zullen de commerciële activiteiten in het tweede kwartaal van 2013 van start gaan. Vanaf dat moment zal het merendeel van de opslagcapaciteit beschikbaar zijn voor derde partijen.
Gazprom zal met 60 jaar ervaring in de constructie en het ontwerp van gasopslagprojecten een grote bijdrage leveren aan het project en kussengas leveren voor injectie in de zomermaanden in de komende vier jaar. Kussengas is een noodzakelijke minimum-hoeveelheid gas die ervoor zorgt dat het reservoir een optimale druk heeft voor commerciële activiteiten.
Peter Barker-Homek, TAQA’s CEO: “Wij zijn verheugd om Gazprom te verwelkomen als mogelijke partner in het project Gasopslag Bergermeer en kijken uit naar Gazprom’s waardevolle bijdragen. TAQA, als wereldwijd energiebedrijf actief op alle terreinen van de energieketen, is toegewijd om verantwoord te investeren in de Europese energie-infrastructuur. We zijn trots dat wij het grootste en het meest innovatieve nieuwe gasopslagproject in Europa leiden; met de toevoeging van Gazprom zijn we weer een stap dichter bij de voltooiing”.
TAQA en Gazprom export stellen zich ten doel om de komende maanden de technische en commerciële onderhandelingen af te kunnen ronden en tot een investeringsbeslissing aan het einde van het eerste kwartaal van 2009 te komen. Tevens continueert TAQA het overleg met andere potentiële partners en tussengasleveranciers om een zo divers mogelijk consortium van energiebedrijven te creëren in het project Gasopslag Bergermeer. Dit consortium van bestaande en nieuwe partners verzekert het succes en een tijdige start van het project zodat de leveringszekerheid in Europa gewaarborgd blijft voor de komende decennia.